KULINÁRSKA ANGLIČTINA V GASTRONÓMII
Pri cestách do zahraničia sa určite mnohí z vás rozhodli navštíviť nejakú dobrú reštauráciu a ochutnať miestne špeciality. Dobrá znalosť anglických názvov jedál a ingrediencií je v takejto situácii absolútne kľúčová. V opačnom prípade sa môže stať, že keď vám čašník prinesie jedálny lístok, vy si objednáte niečo iné, ako ste pôvodne chceli.
V tomto slovníku sú anglické názvy jedál, nápojov a ďalšie slovíčka a slovné spojenia, ktoré súvisia s jedlom, potravinami, varením a návštevou reštaurácie.
Ak si na dovolenke v zahraničí chcete naplno vychutnať lokálne gurmánske špeciality, alebo si len chcete rozšíriť anglickú slovnú zásobu o stolovaní, preštudujte si tento slovník a prípadne si stiahnite celý slovník (365 fráz) z nášho e-shopu.
FRÁZA/SLOVÍČKO: | PREKLAD: |
1. diner | osoba, ktorá sa stravuje v reštaurácii |
2. round of drinks | runda (alkoholu) |
3. to slug | slopať, rýchlo piť |
4. gratuity | prepitné |
5. meal to go | jedlo so sebou |
6. roughage | jedlo bohaté na vlákniny |
7. hit the spot | zapasovať (jedlo, nápoj) |
8. non-descript | bez špecifickej charakteristiky, obyčajné |
9. tuck away | niečo zjesť veľmi rýchlo |
10. gobble down | ísť dole hrdlom, rýchlo jesť |
Témy: návšteva reštaurácie, potraviny, jedlo, kuchynské potreby a náčinie, varenie a kuchárske recepty v angličtine | |
11. heat up | zohriať jedlo |
12. tartar sauce | tatárska omáčka |
13. flapjacks | lievance (US) |
14. beef jerky | sušené hovädzie mäso |
15. to baste | podlievať (mäso pri varení) |
16. red currants | červené ríbezle |
17. sweetener | sladidlo |
18. flax seeds | ľanové semienka |
19. takeout food | zabalené jedlo (v prenosnom obale) |
20. soda | sladený a sýtený nápoj v plechovke |
21. chocolate éclair | čokoládový zákusok |
22. treat | maškrta |
23. set the table | prestrieť stôl |
24. leftovers | zvyšky od jedla |
25. scotch on the rocks | škótska s ľadom |
26. candle-lit dinner | večera pri sviečkach |
27. sealed container | nádobka s pevným uzáverom |
28. fridge | chladnička |
29. to reheat in a microwave | opäť zohriať v mikrovlnke |
30. frozen | zmrazené |
31. freshly prepared | čerstvo pripravené |
32. to taste good | dobre chutiť |
33. flavour | príchuť |
34. ingredient | ingrediencia |
35. cake recipe | recept na koláč |
36. filling | plnka |
37. chopped meat | nadrobno pokrájané mäso |
38. minced meat | mleté mäso |
39. spices | korenie |
40. herbs | bylinky |
41. seasoning | ochucovadlo, zmes korenia |
42. lard | bravčová masť |
43. dough | cesto |
44. to roast | piecť |
45. to carve | nakrájať, naporcovať |
46. rib of beef | hovädzie rebierko |
47. bring to the boil | priviesť do varu |
48. rice | ryža |
49. clam chowder | mušľová polievka |
50. broth | vývar |